30. marraskuuta 2013

21.-31.12.1942 Joulun viettoa ja tilipäivä

Joulukuu 1942

21/12
Puolenpäivän tienoissa muutettiin reserviin siihen korsuun, jonka meidän joukkue aloitti. Se on puoli joukkue korsu vaan nyt siinä on koko jouk. 25 miestä. Korsu on ihan märkä sekä homeinen. I Komp. pojat jättivät vielä epäjärjestykseen. Jouduin perä nurkkaan. Keljutti hiukan vaan läh..
Sain kaksi joulukorttia ja kotoa paketin 16/12

22/12 
Tänään levättiin Kanttiinilla kaikki miehet siellä oli Nakkilan pastori. Hän oli ollut ..kassakin. Piti meille mainion puheen. Poikienkin mieleinen. Hyvät pullakahvit myös vielä saimme. Saari ja Kallela tulivat lomalta ja komennukselta. U. Tolvanen. Helsinki Töölönkatu 19 a. 8
Sain 2 korttia ja Rauhalta kirjeen 18/12. Kirjoitin äidille paketista.

23/12 
Merkittävin tapaus oli kun lähdettiin 15-20 miestä partioon ja etsittiin töpinästä viinatehdas. Vettenranta lähti pois, vaan Viinamäki jäi ja keitettiin miehissä ja juotiin. Tuli 2 panosta ja noin 6 lit viinaa. Kehuivat olleen .. mallas jauhot. Ollikainen (ylik) heitettiin ulos ja .. kävi Valtosen kanssa että omasta syistä selvää.
Rauhalta kirje 18/12 Sain Mirkun osoitteen ja kirjoitin myös kotiin Kirje mummolta Arvo S. kortti

24/12
Pojat kävivät keittovehkeet korsuun vaan eivät lähteneet patalj korsuun puheille. Painoivat kait villaisella Töpinässä ovat hyvin kohteliaita. Sain eilen Reino-sedältä kirjapaketin ja Anulta hienon piparkakkuja ja kirjoitus vehkeitä. Tuntemattoman sotilaan paketti tuli Kaurotselle ja sisälti korppuja käsineet karamelliä. Sain 4 joulupakettia.
Kiitin Anua paketista lähetetty 16/12
Valtonen järjesti yllätyksen, kun oli jokaiselle laittanut Rouvansa kanssa paketin. Ja jouk- oli II kattilaa. Tupakkaa oli ja puoli tusinaa piippuja. Jokaisen paketissa oli sokeria karamelliä laatikko tupakkaa ja sähkö lam. 
Olin pikkuisen humalassa kun Saarisen Antilla oli litran verran. Illalla myin Raitiolle puolikkaan, kun tulin luvanneeksi 100mk.

25/12
Klo 8.30 oli Joulu jumalan palvelus. Komp. komentaja paikan lähellä. Ryk. komentaja oli koroittanut 13 miestä seuraavaan sotilas arvoon. Meidän ryhmän johtajan Viitaniemen kersantiksi. Paasikallion korp. H. Liikkasen alik. Korsut ja II j. Kaikkia on riittämiin, eikä mistään ole puutetta. Töpinästä tuli heti jauhojakin.
Lähetin uuden vuoden korttia Erkki P:lle ja T:lle. Sain isältä ja äidiltä kirjeen 20/12 vastasin heti Rauhalle..

26/12 
Kävimme kanttiinilla juhlissa klo 9 aikaan. Ohjelmana oli kuorolaulua, korvikkeen juontia ja myös äänilevyjä kuulimme kovaäänisistä. Viestintä laitettiin Patalj on nyt moottori sähköä polkemassa. Kävimme Tapania ajelemassa Rykmentissä. Ei ollut elokuvia. Muuten hauska reissu, meitä oli 8 hevosella.
Kiitin R setää paketista kirjeellä. Vastasin mummolle 23/12

27/12
Kävelin hiukan metsällä ja sitten menin kanttiinille. Siellä oli paljon joukkoa. Orkesteri soitti ja III Räisäläistä neitosta oli laulamassa. Myös Rykmentin kom. oli mukana.
Sain Eeva-Liisalta kirjeen 22/12 kirj. vastauksen heti Eeva serkulle

28/12 
Aamulla oli kiväärin tarkastus. Joku kersantti sen piti sain 8. Iltapäivällä korsu työmaalla. Jäljellä pääasiassa sisustustöitä. Suvi-ilmoja on yhä piisannut. Tänään näyttää rupeavan pakkaseen päin. Saarinen ampui 3 pyytä samasta puusta.
Kirja Anulta 24/12

29/12
Tänään oli juoni tilannne. Ruokatunnilla hälytettiin reservi komp. ja sitten oli .. jo hyökkäyksen tapainen. Rykmentin komentaja oli katsomassa. Majuri kehui hyvin menneen. Lahjoitin Valtoselle 6 oravan nahkaa. Jotain 420 mk arvosta. Saarinen lahjoitti myös.
Akilta kirje 26/12 vastasin heti.

30/12
Aamupäivällä oltiin korsun teossa. Sitten tuli tilin maksajat ja saunassa käynti ja päivä kuluikin siinä iltaan. Korttipelitkin rupesivat taas toimimaan, kun saivat iltasella kortit.
Sain tilin 25/11-30/12 432mk. Vastasin Anulle 28/12 tullut kirje Anulta 26/12

31/12 
Käveltiin Mannen kanssa metsällä, kun yöllä oli satanut lunta. Ei saatu mitään. Kävimme Koskitsan joen takana. Saarinen ampui III ja Ihalainen ja Aaltonen ampui samoin 3. Uuden vuoden juhlia oli ollut Kanttiinilla. Radio remontissa.
Vastasin illalliseen Anun kirj.  Sain Mirkulta kirjeen, ensimmäiseen vastasin heti.

13.-20.12.1942 Eräs sota-ajan hauskimmista illoista Kanttiinilla

Joulukuu 1942

Aloitan muistiin panot lähdettyäni lomalta Kolkontaipaleen Seurojen talon rappusilta 13 pnä joulukuuta 1942. Matka sujui muuten hyvin, mutta menin paketti hyllylle nukkumaan ja ajoin Viipurin ohi. Junaparka vei Kouvolaan, josta lähdin klo 16.19 junalla takaisin Viipuriin ja Valkjärvelle, olin perillä 15 pvä klo 10.15
14 päivä kului matkalla

15/12
Lähdin puolen kymmenen myöhästyneen kanssa Valkjärveltä klo 4. Raudussa oltiin 5 ja levättiin 7 asti. Siitä päästiin .. patalj autossa melkein perille Palkeelaan käveltiin noin 3km ja päästiin tukin vetäjän autossa aivan Patalj tiehaaraan. Siitä päästin kotosen hevosessa täpinään. Perillä klo 10.15. vartioon klo 16.30-18. Luultavasti loma..
Rauhalta kirje 27/11 Kirjoitin kotiin isälle 

16/12
Tuli pakkaset. Vaihdoin omat saapashousuni, kun kiiskilä menee lomalle sarkaisilla valtion housuilla. Pian laittoivat 4kg kasapanoksen II kohdalle, niin että saa vetää langasta kun ryssä tulee partioon. Tiainen pääsee tänä iltana. Ostin Raitiolta 3 tupakka-askilla kellon - Tosin rikkinäisen.
Kirjoitin Rauhalle

17/12 
Ryssän lentokone lensi illalla hyvin matalalta yli ja oli pudottanut pienen laskuvarjon puuhun. Manne se löysi ja ampui puusta alas. Joutui.. Se on silkkiä mitä parhainta. Sain II askia sakariiniä Kanttiinilta 5 mk kpl.
Kirje Sirkka Pulliaisesta 14/12 sain kuvan. Kirjoitin 12 joulukorttia. Kirjoitin tädille.

18/12
Kanttiinilla oli klo 18 Viihdytyskiertue. Esittivät hauskan iloittelu kappaleen. Mukana m.m. Mättönen. Kanttiini ääriään myöten täynnä. Kauniin tytön laulun ja Mättösen juhlapuheet jäivät hyvin mieliin. Niinpä voinkin merkitä erään sota-ajan hauskimmista illoista.
Kirjoitin vielä 1o joulukorttia. Kirjoitin Anulle.

19/12
Tänään 19 uutisissa luettiin, että oravia saa ampua huomisesta alkaen kahden viikon ajan. Lutikoiden takia en nukkunut viime yönä juuri ollenkaan. Aamulla torkahdin puoli tuntia.
Sain 6 joulukorttia. Kirjoitin Sirkalle 17/12. Aatolle myös.


20/12 
Saarinen ja Viitaniemi ajoivat aamupäivän jänistä. Puolen päivän tienoilla pojat ajoivat sen makuulta korsun ja linjojen välistä ja sitten mentiin miehissä (8) ja hetihän se lähtikin. Puolamäki päästi II K.P sarjaa päästä läpi.
Sain Akilta kortin ja osoitteen. Kirjoitin III joulukorttia.