2. joulukuuta 2013

15.- 22.1.1943 Leini järven jäällä näytöstä saksalaisille

Tammikuu 1943

15/1
Ahkion veto harjoitusta vaihtelevassa metsä maastossa. Saimme myös työ-aseet Tarkka-ampujalle minullekin, kuulun lapio. Kanttiinilla oli Suomen mestaria m. m. painioita ja nyrkkeilijöitä. Nähtiin III ottelua kummassakin urheilu lajissa. Näitä kehoitettiin myös meidän harjoittelemaan.
Kirjeet R. sedältä 12/1 Anulta 11/1 vastasin.

16/1
Hain Töpinästä uuden pakin, henkselit ja leipälaukun. Käytiin täisaunassa jänislammen rannalla. Luovutin Aaltosen pien kiv Hre a.ulle se on nyt a.s.Pllä. I kom lohkolla oli II ryssää tuli ampumahaudan reunalle, mutta toinen kuoli ja toinen jäi vangiksi.
Vastasin a. serkulle 13/1 Anulle 15/1 ja Mummulle 14/1 kotoa paketti 8/1

17/1 
Aamulla saatiin hälytys olla valmiina lähtemään, mutta mihinkään ei kuitenkaan lähdetty. Kävin Saaren kanssa kanttiinilla kuuntelemassa musiikkia, se tuli radiosta ja viestistä lähetettiin.
Kirjoitin Isälle 14/1

18/1
Tänään hiihdeltiin Rykmentissä. Komp. oli täysi vahvuisena  hevoset ja kenttäkeittiö mukana. Pakkaus, kivääri leipälaukku ja lapio. Niistä tuli sellainen taakka, joka päivä vietävästi huonolla suksen kelillä ja kiväärin ollessa epä mukava selässä reissu muodostui rasittavaksi monille m. m. minullekin.
Kirje a. Mikkoselta 15/1 vastasin

19/1
Tänään klo 9 aikaan alkoi marssi Raudun leinikylään. Matkaa oli 27 km. Pakkaukset saimme laittaa kuormaan, mutta kiväärit ja leipälaukut oli selässä. Palkealan aukea kierrettiin ja sitten syötiin herne pokka. Matkaa jatkettiin senjälkeen Tulin leinikylään hyvissä voimissa. Täällä on Rykm. esikunta ja paljon asumuksia majoituttiin parakkiin.

20/1
Klo 9 aikaan oli järjestäytyminen Leini järven jäälle. Siinä patalj 57 Ryk 15 y.m. otti vastaan Saksalaiset upseerit. Seurasi näytös etenemisestä järven yli eri muodoissa. Illalla sama mutta myös metsä-maastossa. Saksalaiset väsyivät eivätkä halunneet nähdä enempää. Majuri Hokkinen kiitti Pat. hyvästä suorituksesta.

21/1 Herätys klo 2.30 Korvikkeen keiton jälkeen klo 4 aikaan lähdettiin noin 15 km. in päähän Petäjärvelle. Kuljettiin m m. rautatietä myöten. Maasto oli erinomaista (sopivaa näytökseen) metsä harvaa ja maasto vaihteleva. Edettiin 5 km metsässä ruokailtiin ja tultiin Leini kylään klo 4.25 Suksilla tänään 12 t melkei noin 30km Illalla elokuvat Käytyä tuli.

22/1
Aamulla ilmoitettiin, että saadaankin jäädä tänne. Muista yksiköistä tuleet lähtivät vaan meidän komp. jäi upseerikurssien ajaksi. Haapamäki ja Lepistö M. lähtivät hakemaan 5 joelta sinne jääneitä tavaroita.

8.-14.1.1943 Suksilla liikkumismuotoja harjoitellaan

Tammikuu 1943

8/1
Tänään meidän komp. muutettiin pois linjasta klo 1 aikaan. I jouk on reservissä uutisen komento paikan luona kesällisessä tulikko korsussa. Kuuleman viedään Rautuun koulutettavaksi. Tänään ei päässyt yhtään miestä lomalle II kom.
Vastasin Sirkan kirjeeseen 1/1

9/1
Klo 12 oli puhuttelu Komp. komen kapt Antila. Joudumme kertaamaan pääasiassa suksilla liikkumista. Meidät viedään johonkin jossa näytetään kuinka Suomalaiset sotilaat liikkuvat ja tappelevat. Meidän komp. on valittu koko Suomen armeijasta tähän tehtävään, jonka täytyy onnistua.
Tili 120mk. 30/12 -42 -- 10/11 -43

10/1 
Saimme tänään aamupäivällä sukset. Ne olivat vanhoja. Minäkin sain vanhat sukset ja kantapainot (?). Saimme ylimääräisenä sissimuonia. Nestori vei meidät korsun poikien rahat ja peli loppui jatkuakseen toisessa kämpässä. Koski on myynyt jäniksen nahoista paitaan asti, että pääsi peliin.

11/1
Tänään aamupäivällä oli suksi muodollista. Se tuntui menevän kaikilta hyvin. Olin 38 viimeksi Parkuinmäen suojeluskunnan alokaskursseilla. Vaihdoin sukset.

12/1 
Aamupäivällä suksiharjoituksia. Latupartion toimintaa. Ryhmän joht. saivat illalla kompassit. Sain nyt enemmän tilaa. Sain Rykmentin merkiin se maksoi 30 mk.
Kirje Eeva-Liisalta 10/1

13/1 
Joukkueen eteneminen maastossa ja etenemis muodot. Avojono, avojono parijono, Neliö ja kolmio. Saimme ruokosauvat. Komp. tuli uusia varusteita. 
Kirjoitin Eevalle 12/1 Kirje Arvo-serkulta 14/1

14/1 
Harjoitukset täysi vahvuisella komppanialla. Jääkäri komp. saimme täyden. Viitaniemi on komennuksella II Ryh. tuli II miestä lisää. Jaettiin uusia varusteita, manttelia, asetakkia, housuja, kintaita ja kenkiä. Sain vain hiihtokengät syylingit ja rukkaset. Vaihdoin V.H sormuksen tupakalla.
Kirjeet Isältä 9/1 Mummolta 12/1 Aatolta ja Rauhalta 8/1, alla jo R. vastasin

Vuosi 1943, 1.-7.1.1943 Pietarin valonheittimien keilat taivaalla

Vuosi 1943

Tammikuu

1/1 
Hiihtelin heti aamulla lähelle Niittyjärven kylää oravia jahtamaan, mutta ei näkynyt edes jälkiä. Menin Saarisen jälkiä S. ja I. saivat. Aloitin vuoden korvikkeen keitolla. Laitoin juuri korviketta pakkiin, kun vuosi vaihtui. Linjoilla jonkun verran meteliä, mutta ei vastaa viime vuotta.
Kirje M. Loikkaselta 28/12 42. vastaus heti.

2/1 
Tänään Raition kanssa metsä reissu, vaan en saanut, mutta Rautio sai yhden Ne eivät kulje maassa ollenkaan, vain puissa ja siellä hiljaa Eikä tahdo nähdä syönnöksiäkään. Minulle jäi Aaltosen pien. kiv kun hän lähti toissa päivänä I kk den opinto lomalle Helsinkiin.
Kirje äidiltä ja Reinolta 28/12 -42. Vastasin heti.

3/1
Aamiaiselle asti metsässä kävelyä, vaan ei oravan jälkiä missään. Toisetkin tulivat ilman oravia pois. Ihalaiselle teeri. Venttaaminen on muodissa. Viestin miehiäkin on mukana. Ihalainen ja Viitamäki voittavat. 1/1 asti on jouk. joht- ylik. Vieno Anttila.
H. serkulta kirje 29/12 -42 vastasin. Onnittelu kortit Aatolle ja Reinolle.

 4/1 
Taas muutimme linjoille oikealle. II Ryhmä joutui pikku-korsuun. Vartio paikkoja edelleen 2 ja 5 miestä 2 tunnilla vartiossa. Saimme aikamoisen jyryn aikaiseksi. Tykistön tulen johtoa ei ole enää II kohdalla.
Kirje Eeva-Liisalta 2/1 Mummolta 1/1. Vastasin

5/1
Saunapäivä. Ihalainen ja Manne (V.T. lähetti) lämmittivät saunan kuumaksi. Pikku korsu on vietävät kuuma Ulkona pyryttää. Saimme puhelimen välityksellä noin tunnin ajan musiikkia viestistä. Kuului mainiosti.
Kirjoitin Mummolle 4/1

6/1
Ilma muuttunut pakkaseksi. Ryssä ei juuri ammu, eikä täälläkään ammuskella. Näkyjä sen sijaan tulee päivisin useita kymmeniä. Tänään ampui puunhakijoita aivan lähelle makulla. II on nyt hälytyskello. Leningradissa lentotoimintaa 18-20 välillä.

7/1
Pakkasta on noin 27 astetta II tuntia tulee vartiossa pitkäksi. Viime yönä jäätyi 5- joki. Pietarissa etsivät valonheittäjien keilat taivasta ja I.T. ampui suunnattomasti. Koneiden ääni kuului ja pommien räjähdykset. Puhutaan taas pois muutosta.
Kirjeet Sirkalle 3/1 Aulikselta 4/1 vastasin.